Léböjt kúra tippek, méregtelenítés

masszázsLeginkább a cellulit masszázsra érkező Vendégeim kérdeznek gyakran a léböjt kúrákról. Ennek a masszázsfajtának egy nagyon hasznos kísérője a léböjt kúra, ezért összegyűjtöttem minden hasznos információt, amit jó ismerni mielőtt léböjt kúrába kezdenénk.

A túlzott mennyiségű szilárd tápanyag megemésztése rengeteg energiát igényel. A fűszeres és zsíros ételek tovább terhelik a szervezetünket. Minél huzamosabb ideig fogyasztunk rendszeresen nehéz ételeket, annál inkább lerakódódnak  a szervezetünkben a méreganyagok, toxinok. Emellett még a különböző gyógyszer készítmények és környezeti ártalmak is tovább fokozzák a méreganyagok felhalmozódását. Kezdetben levertnek, fáradtnak érezzük magunkat, majd felléphetnek gyomorpanaszok, hasmenés és puffadás. A lerakódott toxinok okozta gyakori tünetek a különböző gyulladások előfordulása, narancsbőr megjelenése és a keringési zavarok fellépése, melyek leggyakrabban fejfájással, ízületi gyulladásokkal, legyengült immunrendszerrel járnak együtt. Nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy a méreganyagokkal telített kiválasztó szervek nem tudják ellátni rendeltetésszerűen, vagy egyáltalán a feladataikat. Ezért létfontosságú a méregtelenítés, aminek egyik fajtája a sokat emlegetett léböjt kúra.

A léböjt lényege

Tisztító kúraTeljes időtartama alatt a kúrát végző nem vesz magához szilárd táplálékot, azonban nagy mennyiségű folyadékot fogyaszt, ezáltal lecsökkenti az emésztőrendszer terhelését.
A sok folyadék kimossa a lerakódott salakanyagokat, mérgeket a szervezetből, és elindulnak a gyulladáscsökkentő, öngyógyító folyamatok.

A léböjtkúrák legegyszerűbb, de legegészségtelenebb változata, ha kizárólag csak vizet fogyasztunk. Ezt a változatot több napon keresztül végezve kevéssé tartom egészségesnek és senki számára nem javaslom.  A kizárólag vízfogyasztással drasztikusan megfosztjuk magunkat mindenféle szénhidráttól, fehérjétől, vitamintól és egyéb olyan anyagoktól, ami testünk zavartalan működéséhez szükséges. Gondoljunk csak bele: még akkor is használunk energiát, szénhidrátot, ha csupán csak agytevékenységet végzünk, és közben nem mozgunk. Természetesen ezt a hiányt tudjuk pótolni esetleg a szervezetünkben fellelhető tartalék fehérjékből, ami a májban és az izmokban található. Összegezve a drasztikus vízkúra mindenfajta szénhidrát bevitele nélkül leépíti az izmainkat és a szellemi tevékenységünket is jelentősen lekorlátozza, mindemellett vitaminhiány miatt fellépő problémákat is okozhat. A tiszta vízkúrát, annak drasztikussága miatt 24 óránál tovább semmiképpen nem javaslom alkalmazni, amennyiben annak nincs egyéb orvosi indoka.

Egészséges és hosszabb távon is kivitelezhető léböjt kúra módszere

Karcsúsító masszázsVáltozatos összetételű folyadékot fogyasztunk a kúra alatt. Választhatunk zöldség- és gyümölcsleveket kerülve a cukros, színezékeket tartalmazó üdítő- és energiaitalokat. A legjobb módszer, ha italainkat mi magunk facsarjuk, centrifugáljuk a léböjt kúrához. Sajnos a legtöbb gyümölcslé, sűrítményből, hozzáadott adalékanyagokból készül, még a százszázalékosak is. 🙁  Gazdagabbá tehetjük a kúrát még zöldségekből készült levesek levével is. Lehet szó tavaszi borsólevesről vagy fogyókúrás káposztalevesről. Így vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban  gazdag italt kapunk, ami még lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Természetesen a teákat is fogyaszthatunk ilyenkor.

Léböjt kúra tippek

Kúránk semmiképpen ne tartson tovább egy hétnél. Tisztán csak vízkúra a fentiekben említett okok miatt ne tartson tovább egy napnál. Amennyiben szükségesnek érezzük a léböjt kúra folytatását inkább később ismételjük meg azt, ha csak egy napig tartott a léböjt, akkor akár egy hét múlva is ismételhetjük. Ha viszont egy hétig is kitartottunk, akkor érdemes több hónapot is várni a következő kúráig.

Első alkalommal főként, de a későbbiekben is érdemes a kúrát olyan időpontra tenni, amikor nyugodtabb az életünk: nincs fokozott stressz, megterhelés munkahelyünkön vagy vizsgaidőszak az iskolában. Hiszen ez egy jelentős és új élmény, hatás a szervezetünk számára. Lehet, hogy nem lesz annyi energiánk, vagy többet megyünk majd az illemhelyre, esetlegesen a lemondás a kedvenc csokinkról is ingerlékenyebbé tehet minket.

A csökkentet tápanyag bevitel lelassíthatja az anyagcserét, ami a hosszabb, egyhetes kúrák esetében még fokozottabban igaz. Szervezetünk nem kívánt, de természetes válaszreakciója ez: érzékelve, hogy csökken a tápanyagbevitel, elkezd jobban tartalékolni és lelassítja az anyagcserét. Ilyenkor érdemes glaubersós gyógyvizet inni, ami serkenti a bélműködést és segíti a máj méregtelenítését.

A legtöbb fogyókúrázó ott hibázik, hogy koplal. Koplal, ameddig és amennyire csak bír. Így a szervezete lelassítja az anyagcserét és átáll raktározásra. Aztán amikor a fogyókúrázó nem bírja tovább és hirtelen nagy mennyiségű, nem éppen fogyókúrás ételeket vesz magához, az bizony megy a raktárakba, hiszen a szervezete hozzászokott a nélkülözéshez, és ilyenkor szigorúan betartalékol. Így fordulhat elő, hogy valakinek több lesz a súlya a fogyókúra után, mint előtte.

Fokozatosság! Könnyítsük meg az átállást a léböjt kúra idejére!

Érdemes egy-két napot léböjt kúra előtt és után könnyű, és kisebb mennyiségű szilárd tápanyagot magunkhoz venni. Ne sokkoljuk le az emésztőrendszerünket egyik nap vörösboros marhapörkölttel, másik nap csupán csak vízzel…

Fontos! Mielőtt léböjt kúrába kezdenénk gondoljuk át életvitelünket, aktuális egészségi állapotunkat és szükség esetén konzultáljunk orvosunkkal. A léböjtkúra nem játék, felelősséggel alkalmazzuk!

A léböjt kúra kiegészítéseként olvassa el cellulit masszázs ajánlatunkat!